Οι σφήκες είναι έντομα που ανήκουν στην τάξη των Υμενόπτερων και έχουν δύο ζευγάρια φτερών. Έχουν ελάχιστο τρίχωμα και είναι πολύ έντονα χρωματισμένες. Το μέγεθος των ενήλικων ατόμων ποικίλει ανάλογα με το είδος από 1 cm έως και 5 cm.

Ο βιολογικός κύκλος των σφηκών έχει διάρκεια περίπου 40 ημέρες και περιλαμβάνει τα στάδια αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο τέλειο έντομο. Τα αυγά των σφηκών εκκολάπτονται μέσα σε 4 ημέρες. Οι προνύμφες μεταμορφώνονται σε νύμφες σε διάστημα 30 ημερών και οι νύμφες σε ενήλικες τέλειες σφήκες μέσα σε 15 ημέρες.

Η διάρκεια ζωής των ενήλικων σφηκών φθάνει περίπου 45 ημέρες .

Οι σφήκες δημιουργούν τις αποικίες τους (σφηκοφωλιές) συνήθως σε χαραμάδες τοίχων, σε στέγες, σε αποθήκες, μέσα σε σωλήνες, σε υπόστεγα, σε σοφίτες κ.α.

Το διατροφολόγιο τους περιλαμβάνει νέκταρ λουλουδιών, έντομα και συχνά και νεκρά ζώα.

Οι σφήκες δεν είναι επιθετικά έντομα, αλλά θα τσιμπήσουν τον άνθρωπο όταν νιώσουν απειλή για τι ίδιες ή για την φωλιά τους. Όταν τσιμπούν εγχέουν δηλητήριο μέσω του κεντριού τους με αποτέλεσμα ισχυρό πόνο πρήξιμο και ερυθρότητα.

Επειδή κάποιοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί, χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί ένα τσίμπημά τους μπορεί να έχει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή τους αλλεργική αντίδραση που είναι γνωστή ως αναφυλαξία.

Οι σφήκες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην εξισορρόπηση των ειδών στη φύση. Σχεδόν για κάθε είδος εντόμων παρασίτων, αντιστοιχεί ένα είδος σφηκών, που είναι αρπακτικό ή παράσιτο επάνω σε αυτό. Οι παρασιτικές σφήκες επίσης όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται στο γεωργικό έλεγχο παρασίτων, δεδομένου ότι ασκούν περιορισμένη επίδραση στις συγκομιδές. Οι σφήκες αποτελούν επίσης ένα σημαντικό μέρος της τροφικής αλυσίδας. (πηγή el.wikipedia.org )

Η Apical Service αναλαμβάνει την απώθηση των σφηκών, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους.

Η Apical Service χρησιμοποιεί σκευάσματα νέας γενιάς, οικολογικά, άοσμα, δε λεκιάζουν και είναι φιλικά για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Όλα τα σκευάσματα είναι εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Με την ολοκλήρωση κάθε εφαρμογής παραδίδεται πιστοποιητικό βάσει της υπ’ αριθμό 15247.3807.11/05/81 απόφασης του Υπουργείου Γεωργίας. Στο πιστοποιητικό αναγράφονται οι εμπορικές ονομασίες και οι δραστικές ουσίες των σκευασμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν για την απεντόμωση όπως και τα αντίστοιχα αντίδοτα τους και πρέπει πάντα να διατηρείται καθαρό σε περίπτωση υγειονομικού και αστυνομικού έλεγχου.