Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι ζώα θηλαστικά και ανήκουν στην τάξη των τρωκτικών. Το χρώμα του δέρματος τους είναι από καφετί έως γκρι και σπάνια μαύρο. Ανάλογα με το είδος, το μέγεθος τους κυμαίνεται από 10 cm έως 25 cm μήκος. Δραστηριοποιούνται συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζητώντας τροφή και στέγη.

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι έχουν διάρκεια ζωής από 9 έως 18 μήνες. Τα θηλυκά γεννούν 4 με 10 φορές το χρόνο και από 5 έως 10 μικρά τη φορά. Κάτω από ευνοϊκές συνθήκες, μπορούν να γεννούν κάθε 1,5 μήνα γι’ αυτό και ο πληθυσμός τους αυξάνεται με τρομερά γρήγορους ρυθμούς.

Δημιουργούν τις αποικίες τους συνήθως σε υπόγεια, αποθήκες, φρεάτια, δίκτυα αποχετεύσεων, σκουπιδότοπους, κήπους και αγρούς και τρέφονται ανάλογα με το περιβάλλον που διαμένουν, με γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα έως και συσκευασμένα προϊόντα και υπολείμματα τροφών που βρίσκουν στα σκουπίδια.

Μετά την ολοκλήρωση των γευμάτων τους καταστρέφουν την τροφή που δεν κατανάλωσαν ουρώντας τη και εναποθέτοντας πάνω της τα περιττώματα τους .

Επειδή έχουν την ιδιότητα να μασούν οτιδήποτε υλικό μπορεί να φανεί χρήσιμο για την δημιουργία των φωλιών τους, όπως χαρτιά, υφάσματα καθώς και σκληρά υλικά όπως κόκαλα, αλουμίνιο, καλώδια, ξύλα κ.α. , μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές, βραχυκυκλώματα και φωτιές.

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι φορείς επικίνδυνων ασθενειών για την ανθρώπινη υγεία όπως η πανώλη, ο τύφος, η λεπτοσπείρωση, η εγκεφαλίτιδα, η μηνιγγίτιδα, ασθένειες που στο παρελθόν αλλά και σήμερα σε μικρότερη κλίμακα, έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους. Τα νοσήματα αυτά μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο είτε με το δάγκωμα τους, είτε με μολυσμένη τροφή από τα ούρα και τα περιττώματα τους, είτε από τσιμπήματα των ξενιστών (ψύλλοι, τσιμπούρια) που μεταφέρουν.

Τα κυριότερα είδη τρωκτικών που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι

ο Οικιακός ποντικός (mus musculus)

o Νορβηγικός αρουραίος (rattus norvegicus) και

ο Αρουραίος της στέγης (rattus rattus)

Η Apical Service αναλαμβάνει την καταπολέμηση των ποντικιών και των αρουραίων εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους μυοκτονίας όπως παγίδες με τροφοελκυστικά, μυοκτόνα σκευάσματα, δολωματικούς σταθμούς, κολλώδεις επιφάνειες, μηχανικές παγίδες πολλαπλών συλλήψεων και  στερεάς μορφής μυοκτόνα δολώματα .

Η Apical Service χρησιμοποιεί σκευάσματα νέας γενιάς, οικολογικά, άοσμα, δε λεκιάζουν και είναι φιλικά για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Όλα τα σκευάσματα είναι εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Με την ολοκλήρωση κάθε εφαρμογής παραδίδεται πιστοποιητικό βάσει της υπ’ αριθμό 15247.3807.11/05/81 απόφασης του Υπουργείου Γεωργίας. Στο πιστοποιητικό αναγράφονται οι εμπορικές ονομασίες και οι δραστικές ουσίες των σκευασμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν για τη μυοκτονία όπως και τα αντίστοιχα αντίδοτα τους και πρέπει πάντα να διατηρείται καθαρό σε περίπτωση υγειονομικού και αστυνομικού έλεγχου.