Τα μυρμήγκια μαζί με τις μέλισσες και τις σφήκες, ανήκουν στην τάξη Υμενόπτερα.

Είναι μικρά αλλά εξαιρετικά πολυάριθμα και διαδεδομένα έντομα. Έχουν καφέ ή μαύρο χρώμα και το μέγεθος τους ποικίλει, με σύνηθες μήκος στην Ελλάδα τα 4-5mm για τα μυρμήγκια εργάτες και 15mm για τις βασίλισσες.

Ζουν συνήθως σε φωλιές οι οποίες μπορεί να είναι μέσα στο χώμα, κάτω από πεσμένα τμήματα δέντρων, μέσα σε κοιλότητες κορμών, κάτω από πέτρες, μέσα σε τοίχους, στέγες ακόμα και μέσα σε βελανίδια. Τα υλικά που χρησιμοποιούν για την κατασκευή των φωλιών τους περιλαμβάνουν κατά βάσει χώμα καθώς και υλικά προερχόμενα από φυτά.

Ο πληθυσμός μιας αποικίας μυρμηγκιών απαρτίζεται από τη βασίλισσα ή τις βασίλισσες αν είναι μεγάλη αποικία και πλήθος μυρμήγκια εργάτες. Οι εργάτες είναι η κάστα των μυρμηγκιών που αναλαμβάνει να μεταφέρει την τροφή και να χτίζει τις φωλιές. Η βασίλισσα παραμένει στην φωλιά και έχει σαν βασική της φροντίδα να αναπαράγεται από τα αρσενικά μυρμήγκια τα οποία αφού ζευγαρώσουν με τη βασίλισσα πεθαίνουν.

Ο μέσος όρος ζωής των μυρμηγκιών φθάνει τους 2 μήνες. Ο βιολογικός τους κύκλος έχει τέσσερα βασικά στάδια, το αυγό, την προνύμφη, τις χρυσαλίδες και τέλος το ενήλικο άτομο. Η βασίλισσα κατά τη διάρκεια της ζωής της γεννάει περίπου στα 500 αυγά , γι’ αυτό και ο πληθυσμός των μυρμηγκιών αυξάνεται με τρομερά γρήγορους ρυθμούς, πόσο μάλλον όταν στην αποικία τους υπάρχουν περισσότερες από μια βασίλισσα.

Τα μυρμήγκια ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις από τη φωλιά τους, με σκοπό την αναζήτηση τροφής και δημιουργία νέων φωλιών. Συχνά εισβάλλουν σε εσωτερικούς χώρους και αν βρουν κατάλληλες συνθήκες δημιουργούν νέα καταφύγια γι’ αυτό και ανά πάσα στιγμή σε χώρους όπου υπάρχουν ακόμα και τα παραμικρά υπολείμματα τροφών σταδιακά αλλά και άμεσα εντοπίζουμε μεγάλους πληθυσμούς από μυρμήγκια.

Τα μυρμήγκια μαζί με τις κατσαρίδες αποτελούν τα πιο σημαντικά παράσιτα στους εσωτερικούς χώρους. Παρότι δεν μεταφέρουν επικίνδυνα μικρόβια και παθογόνους οργανισμούς, όπως οι κατσαρίδες, παραμένουν μεγάλη ενόχληση, ιδιαιτέρα όταν εντοπίζονται σε μεγάλους πληθυσμούς μέσα σε αποθήκες τροφίμων, ντουλάπια , συρτάρια, προκαλώντας καταστροφές, αφού είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς πού αναζητούσαν την τροφή τους πριν εισβάλλουν στον χώρο μας.

Η Apical Service αναλαμβάνει την καταπολέμηση των μυρμηγκιών εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους όπως υπολειμματικοί ψεκασμοί, gel μυρμηγκοκτόνο, απωθητικές εφαρμογές κ.α.

Η Apical Service χρησιμοποιεί σκευάσματα νέας γενιάς, οικολογικά, άοσμα, δε λεκιάζουν και είναι φιλικά για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Όλα τα σκευάσματα είναι εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Με την ολοκλήρωση κάθε εφαρμογής παραδίδεται πιστοποιητικό βάσει της υπ’ αριθμό 15247.3807.11/05/81 απόφασης του Υπουργείου Γεωργίας. Στο πιστοποιητικό αναγράφονται οι εμπορικές ονομασίες και οι δραστικές ουσίες των σκευασμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν για την απεντόμωση όπως και τα αντίστοιχα αντίδοτα τους και πρέπει πάντα να διατηρείται καθαρό σε περίπτωση υγειονομικού και αστυνομικού έλεγχου.