Οι κατσαρίδες ζουν πολλές μαζί σε μεγάλες αποικίες, είναι νυκτόβια έντομα κάτι που σημαίνει ότι είναι ενεργές συνήθως το βράδυ. Όταν εντοπιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού στο χώρο είτε ότι εισέβαλαν στο χώρο αναζητώντας τροφή ή νερό.

Τα ενήλικα στελέχη κατσαρίδας έχουν μέση διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους και  αναπαράγονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, περίπου κάθε 2-3 εβδομάδες.

Οι κατσαρίδες είναι φορείς πολλών επικίνδυνων μικροβίων και σε αυτές οφείλεται η εμφάνιση αρκετών αλλεργιών. Μερικές ασθένειες με τις οποίες συνδέονται οι κατσαρίδες είναι ηπατίτιδα Β, πολιομυελίτιδα, σταφυλόκοκκοι, τοξοπλάσμωση, τροφικές δηλητηριάσεις, γαστρεντερίτιδα, τυφοειδής πυρετός κ.α.

Στην Ελλάδα συναντάμε συνήθως την Αμερικανική κατσαρίδα (Periplaneta americana) , την Ασιατική κατσαρίδα (Blatta orientalis) και τη Γερμανική κατσαρίδα (Blattella germanica) και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και η καστανή κατσαρίδα  (Supella longipalpa) που μοιάζει αρκετά στη Γερμανική.

Η Αμερικανική κατσαρίδα (Periplaneta americana) είναι η μεγαλύτερη από τις κοινές οικιακές κατσαρίδες έχοντας κατά μέσο όρο 4 cm μήκος.

Το χρώμα της είναι καφέ-κόκκινο με κίτρινα σημάδια στην περιοχή της κεφαλής. Έχει φτερά οπότε μπορεί υπό κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας να μετακινηθεί πετώντας.

Τα ενήλικα στελέχη της έχουν μέση διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους και  αναπαράγονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η θηλυκή κατσαρίδα γεννάει περίπου ανά τριάντα με σαράντα ημέρες 6 – 28 αυγά, τα οποία εναποθέτει μέσα σε μια ωοθήκη. Τα αυγά εκκολάπτονται σε 6 με 8 εβδομάδες και μετά την εκκόλαψη, οι νύμφες τρέφονται και υφίστανται μια σειρά από 13 εκδύσεις μέχρι να ολοκληρωθούν σε τέλεια άτομα σε περίπου ένα χρόνο.

Η Αμερικάνικη κατσαρίδα ζει σε μεγάλες αποικίες και αρέσκεται στο να φωλιάζει σε χώρους που έχουν ζέστη και υγρασία γι’ αυτό και τη συναντάμε κυρίως σε υπόγειους χώρους κοντά σε σωλήνες, σε φρεάτια και  δίκτυα αποχέτευσης μέσω των οποίων εισβάλλει στα διαμερίσματα και γενικά σε εσωτερικούς χώρους κτιρίων.

Είναι νυκτόβια οπότε κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένει σε καταφύγια κοντά σε σωλήνες νερού, νεροχύτες, μπανιέρες, τουαλέτες και γενικά όπου οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την επιβίωση της.

Όταν την εντοπίσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού στο χώρο είτε ότι εισέβαλε στο χώρο αναζητώντας τροφή ή νερό.

Οι διατροφικές της συνήθειες χαρακτηρίζονται από τεράστια ποικιλία. Τρέφεται με μικρά έντομα, φύλλα, μικροσκοπικά σωματίδια ξύλου, μύκητες και άλγη και όταν εισβάλλει σε εσωτερικούς χώρους αναζητά τροφή στα δίκτυα αποχετεύσεων, κάτω από ηλεκτρικές συσκευές στα ντουλάπια της κουζίνας και στο πάτωμα.

Τροφές με βασικό συστατικό τη ζάχαρη και το άμυλο θεωρείται ιδανικός μεζές για αυτή όπως ακόμα τα ψίχουλα, υπολείμματα τροφίμων μέχρι και ζωοτροφή που έχει απομείνει από τη διάρκεια της νύχτας. Η συνήθειά της να αποβάλλει μέρος της μισοχωνεμένης τροφής της όπως και τα περιττώματα της την ίδια ώρα που συνεχίζει να τρέφεται, είναι το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό της.

Η Αμερικάνικη κατσαρίδα είναι φορέας πολλών επικίνδυνων μικροβίων τα οποία και μεταφέρει στους χώρους που αναζητά τροφή και νερό οπότε επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπιση της.

Η Apical Service αναλαμβάνει την καταπολέμηση της Αμερικάνικης κατσαρίδας εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους όπως υπολειμματικοί ψεκασμοί, gel κατσαριδοκτόνο, παγίδες σύλληψης, εκνέφωση ή εφαρμογή αερολύματος.

Η Apical Service χρησιμοποιεί σκευάσματα νέας γενιάς, οικολογικά, άοσμα, δε λεκιάζουν και είναι φιλικά για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Όλα τα σκευάσματα είναι εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Με την ολοκλήρωση κάθε εφαρμογής παραδίδεται πιστοποιητικό βάσει της υπ’ αριθμό 15247.3807.11/05/81 απόφασης του Υπουργείου Γεωργίας. Στο πιστοποιητικό αναγράφονται οι εμπορικές ονομασίες και  οι δραστικές ουσίες των σκευασμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν για την απεντόμωση όπως και τα αντίστοιχα αντίδοτα τους και πρέπει πάντα να διατηρείται καθαρό σε περίπτωση υγειονομικού και αστυνομικού έλεγχου.

Η Ασιατική κατσαρίδα (Blatta orientalis) είναι σχετικά μικρότερη από την αμερικάνικη κατσαρίδα έχοντας συνήθως 2,5 cm με 3 cm μήκος.

Το χρώμα της είναι  γυαλιστερό μαύρο ή σκούρο καφέ ,δεν έχει φτερά αλλά επενδύσεις πτερυγίων που καλύπτουν το πρώτο ζευγάρι των τμημάτων του σώματος της. Ούτε το αρσενικό ούτε θηλυκό άτομο είναι ικανό να  πετάξει.

Τα ενήλικα στελέχη της έχουν μέση διάρκεια ζωής περίπου 150 ημέρες και  αναπαράγονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η θηλυκή κατσαρίδα γεννάει περίπου ανά σαράντα ημέρες 16 αυγά, τα οποία εναποθέτει μέσα σε μια ωοθήκη σε προστατευμένο μέρος. Ο χρόνος ανάπτυξης για την Ασιατική κατσαρίδα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την εποχή. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη από ένα αυγό σε τέλειο άτομο, μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 200 ημέρες. Ωστόσο, όταν ο καιρός γίνεται πιο κρύος, τέλη του φθινόπωρου και μέσα στο χειμώνα, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δύο χρόνια για  να ολοκληρωθούν τα στάδια μεταμόρφωσης από αυγό σε τέλειο άτομο.

Η Ασιατική κατσαρίδα θεωρείται υπαίθριο είδος, το οποίο προσαρμόζεται στο φυσικό περιβάλλον. Οι περισσότεροι πληθυσμοί της επιλέγουν να ζήσουν κάτω από φύλλα, κάτω από πέτρες, σε εξωτερικούς χώρους που συσσωρεύονται σκουπίδια ή σε συντρίμμια. Αν βρουν όμως διαθέσιμη πρόσβαση, μπορούν εύκολα να ευδοκιμήσουν σε κενά ή ανοίγματα κάτω από βεράντες, σε ρωγμές σε τοίχους και βέβαια  σε υδρορροές και αποχετευτικά δίκτυα λόγω της μεγάλης τους ανάγκης για νερό.

Είναι γνωστή για την προτίμησή της στο να τρέφεται με σκουπίδια, βρωμιές ή οργανικά υλικά που έχουν αρχίσει να αποσυντίθενται. Η Ασιατική κατσαρίδα εξαρτάται πολύ από το νερό. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να επιβιώσει για μέχρι ένα μήνα χωρίς τροφή, αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από δύο εβδομάδες χωρίς νερό.

Η Ασιατική κατσαρίδα είναι φορέας πολλών επικίνδυνων μικροβίων τα οποία και μεταφέρει στους χώρους που αναζητά τροφή και νερό οπότε επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπιση της.

Η Apical Service αναλαμβάνει την καταπολέμηση της Ασιατικής κατσαρίδας εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους όπως υπολειμματικοί ψεκασμοί, gel κατσαριδοκτόνο, παγίδες σύλληψης, εκνέφωση ή εφαρμογή αερολύματος.

Η Apical Service χρησιμοποιεί σκευάσματα νέας γενιάς, οικολογικά, άοσμα, δε λεκιάζουν και είναι φιλικά για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Όλα τα σκευάσματα είναι εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Με την ολοκλήρωση κάθε εφαρμογής παραδίδεται πιστοποιητικό βάσει της υπ’ αριθμό 15247.3807.11/05/81 απόφασης του Υπουργείου Γεωργίας. Στο πιστοποιητικό αναγράφονται οι εμπορικές ονομασίες και  οι δραστικές ουσίες των σκευασμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν για την απεντόμωση όπως και τα αντίστοιχα αντίδοτα τους και πρέπει πάντα να διατηρείται καθαρό σε περίπτωση υγειονομικού και αστυνομικού έλεγχου.

Η Γερμανική κατσαρίδα (Blattella germanica) είναι μικρότερη σε μέγεθος, σε σχέση με την Αμερικάνικη και την Ασιατική κατσαρίδα και έχει περίπου 1,5 cm μήκος.

Το χρώμα της είναι  ανοικτό καφέ και ξεχωρίζει από δύο μαύρες οριζόντιες ρίγες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της κεφαλής της. Οι νύμφες της Γερμανικής κατσαρίδας έχουν πιο σκούρο χρώμα, σχεδόν μαύρο, με τις μαύρες ρίγες να παραμένουν πίσω από το κεφάλι. Αν και  τα ενήλικα άτομα έχουν φτερά, σπάνια πετούν, προτιμώντας να τρέξουν όταν νιώθουν ότι απειλούνται.

Τα ενήλικα άτομα  έχουν  διάρκεια ζωής 100 με 200 ημέρες και μπορούν να επιβιώσουν οπουδήποτε. Η Γερμανική κατσαρίδα είναι γνωστή για την ικανότητα της να αναπαράγεται πολύ γρήγορα και χρειάζεται να ζευγαρώσει μόνο μια φορά για την παραγωγή των νέων.

Η θηλυκή κατσαρίδα κατά τη διάρκεια της ζωής της γεννάει  ανά τριάντα ημέρες περίπου 40 αυγά, τα οποία εναποθέτει μέσα σε μια ωοθήκη. Ο χρόνος ανάπτυξης για την Γερμανική κατσαρίδα από ένα αυγό σε τέλειο άτομο διαρκεί έως και 100 ημέρες.

Η Γερμανική κατσαρίδα είναι γνωστή ως εσωτερική κατσαρίδα. Αν και είναι σε θέση να επιβιώσει στην ύπαιθρο προτιμά τους εσωτερικούς χώρους, και ιδιαίτερα τις θερμότερες και πιο υγρές περιοχές των κτιρίων. Μέσα στα σπίτια συνήθως θα την βρούμε σε κουζίνες και μπάνια, αλλά και σε άλλα σημεία εάν υπάρχει τροφή και υγρασία.

Μπορεί εύκολα να μετακινηθεί χρησιμοποιώντας την κοινόχρηστη αποχέτευση των κτιρίων και να εισβάλει σε διαμερίσματα και λοιπούς χώρους. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα η Γερμανική κατσαρίδα εισβάλει στους χώρους μέσα από σακούλες, χαρτόκουτα, ακόμα και μέσα σε ηλεκτρικές συσκευές.

Η Γερμανική κατσαρίδα τρέφεται με οποιαδήποτε πηγή τροφίμων της διατίθεται, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της οδοντόκρεμας και του σαπουνιού. Το συγκεκριμένο παράσιτο είναι γνωστό για την ικανότητά του να ικανοποιεί τις διατροφικές του ανάγκες με πολύ μικρές ποσότητες υπολειμμάτων τροφίμων, ψίχουλα που ξέμειναν μετά από τον καθαρισμό ή ακόμα και με τα βρώμικα πιάτα που παρέμειναν τη νύχτα δίπλα στον νεροχύτη.

Σημάδια προσβολής ενός χώρου από Γερμανική κατσαρίδα είναι ο εντοπισμός περιττωμάτων τα οποία μοιάζουν σαν μικροί κόκκοι πιπεριού και τα βρίσκουμε συνήθως σε πάγκους ή συρτάρια και όταν υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί σε κάποιο χώρο εντοπίζεται μια ήπια οσμή «μούχλας» λόγω του ότι το σώμα της Γερμανικής κατσαρίδας εκκρίνει ουσίες με έντονη οσμή. 

Πρόσφατες μελέτες ανέφεραν ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα η ανάπτυξη του παιδικού άσθματος μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την παρουσία του συγκεκριμένου παράσιτου στα διαμερίσματα των κτιρίων.

Η Γερμανική κατσαρίδα είναι φορέας πολλών επικίνδυνων μικροβίων τα οποία και μεταφέρει στους χώρους που αναζητά τροφή και νερό οπότε επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπιση της.

Η Apical Service αναλαμβάνει την καταπολέμηση της Γερμανικής κατσαρίδας εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους όπως υπολειμματικοί ψεκασμοί, gel κατσαριδοκτόνο, παγίδες σύλληψης, εκνέφωση ή εφαρμογή αερολύματος.

Η Apical Service χρησιμοποιεί σκευάσματα νέας γενιάς, οικολογικά, άοσμα, δε λεκιάζουν και είναι φιλικά για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Όλα τα σκευάσματα είναι εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Με την ολοκλήρωση κάθε εφαρμογής παραδίδεται πιστοποιητικό βάσει της υπ’ αριθμό 15247.3807.11/05/81 απόφασης του Υπουργείου Γεωργίας. Στο πιστοποιητικό αναγράφονται οι εμπορικές ονομασίες και  οι δραστικές ουσίες των σκευασμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν για την απεντόμωση όπως και τα αντίστοιχα αντίδοτα τους και πρέπει πάντα να διατηρείται καθαρό σε περίπτωση υγειονομικού και αστυνομικού έλεγχου.

Η καστανή κατσαρίδα (Supella longipalpa) μοιάζει με τη γερμανική κατσαρίδα στο σχήμα και στο μήκος το οποίο φθάνει στα 1,4 cm αλλά διαφέρει στους χρωματισμούς του σώματός της από τη Γερμανική. Πήρε το όνομά της από το ανοιχτό καφέ χρώμα της και τις εγκάρσιες ζώνες που υπάρχουν στα φτερά των ενηλίκων ατόμων της.

Τα ενήλικα άτομα  έχουν μέση διάρκεια ζωής 206 ημέρες και μπορούν να επιβιώσουν οπουδήποτε όπως και η Γερμανική κατσαρίδα. Οι ρυθμοί αναπαραγωγής της καστανής κατσαρίδας είναι ακόμα μεγαλύτεροι από αυτούς της Γερμανικής. Κατά τη διάρκεια της ζωής της η θηλυκή κατσαρίδα γεννάει ανά 15 ημέρες περίπου 15 αυγά τα οποία εναποθέτει μέσα σε μια ωοθήκη, την οποία  μεταφέρει για 24 με 36 ώρες μέχρι να βρει το κατάλληλο σημείο για να την τοποθετήσει. Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη των αυγών σε τέλεια άτομα ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και κυμαίνεται σε ιδανικές συνθήκες από μόλις 90 ημέρες έως και 276 ημέρες σε πιο αντίξοα περιβάλλοντα.

Σε αντίθεση με τη γερμανική κατσαρίδα η οποία προτιμά πιο υγρό περιβάλλον με θερμοκρασία περίπου 20 βαθμών Κελσίου, η καστανή κατσαρίδα προτιμά να κατοικεί σε περιοχές που είναι λιγότερο υγρές και πολύ θερμότερες, με θερμοκρασία μεγαλύτερη από 27 βαθμούς Κελσίου. Το συγκεκριμένο είδος κατσαρίδας βρίσκεται πιο συχνά  σε οροφές, σε σοφίτες, μέσα ή γύρω από ηλεκτρικές συσκευές. Η καστανή κατσαρίδα είναι ενεργή κυρίως τη νύχτα, αλλά μπορεί να τη δούμε να περιφέρεται σε αναζήτηση τροφής και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η καστανή κατσαρίδα όπως και άλλα είδη κατσαρίδας, τρέφεται ευκαιριακά σχεδόν με οτιδήποτε. Ωστόσο, όταν της παρέχεται μια επιλογή, έχει προτίμηση σε υλικά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άμυλο αλλά δεν θα φανεί αρνητική και σε χαρτί, σε κόλλα ταπετσαρίας και γραμματόσημα.

Σημάδια μιας προσβολής ενός χώρου από καστανή κατσαρίδα είναι τα περιττώματα που αφήνει πίσω της τα οποία μοιάζουν με σκούρα καφέ ή μαύρα στίγματα ή αντίστοιχου χρώματος κηλίδες. Αυτές οι κηλίδες χρησιμοποιούνται από την καστανή κατσαρίδα στο να χαρακτηρίσει το χώρο ως ένα ασφαλές σημείο συγκέντρωσης για άλλες κατσαρίδες στην περιοχή.

Η καστανή κατσαρίδα αποφεύγει αγωγούς νερού, προτιμά ξηρό και θερμό περιβάλλον και μπορεί να βρεθεί μέσα σε γραφεία, αποθήκες τροφίμων και ντουλάπια. Μπορεί επίσης να βρεθεί μέσα σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό ή ακόμα και στα περιβλήματα του κινητήρα ενός ψυγείου και μέσα σε ρολόγια και κορνίζες.

Η καστανή κατσαρίδα μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από κινδύνους για την υγεία. Έρευνες αναφέρουν ότι μπορεί να μεταδώσει επιβλαβή βακτήρια και πρωτόζωα που προκαλούν γαστρεντερίτιδα, διάρροια, ακόμα και άσθμα και αλλεργίες.

Η καστανή κατσαρίδα είναι φορέας πολλών επικίνδυνων μικροβίων τα οποία και μεταφέρει στους χώρους που αναζητά τροφή και νερό οπότε επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπιση της.

Η Apical Service αναλαμβάνει την καταπολέμηση της καστανής κατσαρίδας εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους όπως υπολειμματικοί ψεκασμοί, gel κατσαριδοκτόνο, παγίδες σύλληψης, εκνέφωση ή εφαρμογή αερολύματος.

Η Apical Service χρησιμοποιεί σκευάσματα νέας γενιάς, οικολογικά, άοσμα, δε λεκιάζουν και είναι φιλικά για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Όλα τα σκευάσματα είναι εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Με την ολοκλήρωση κάθε εφαρμογής παραδίδεται πιστοποιητικό βάσει της υπ’ αριθμό 15247.3807.11/05/81 απόφασης του Υπουργείου Γεωργίας. Στο πιστοποιητικό αναγράφονται οι εμπορικές ονομασίες και  οι δραστικές ουσίες των σκευασμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν για την απεντόμωση όπως και τα αντίστοιχα αντίδοτα τους και πρέπει πάντα να διατηρείται καθαρό σε περίπτωση υγειονομικού και αστυνομικού έλεγχου.