ψύλλοι

Ψύλλος είναι η κοινή ονομασία απτέρων εντόμων που ανήκουν στην τάξη Σιφωνάπτερα (μερίδα επιστημόνων χρησιμοποιεί και τον όρο Αφανίπτερα). Είναι πολύ μικρά έντομα, χωρίς φτερά και το μήκος τους φθάνει περίπου στα 2,5 mm.

Οι ψύλλοι αν και δεν έχουν φτερά, είναι σε θέση να πραγματοποιούν άλματα σε μεγάλες αποστάσεις. Το σώμα τους είναι γυαλιστερό με καφεκόκκινο χρώμα και καλύπτεται από μικροσκοπικές τρίχες που  συμπιέζονται και τους επιτρέπουν την εύκολη μετακίνηση μέσα από τη γούνα των ζώων.

Ο βιολογικός κύκλος των ψύλλων φθάνει έως και τα 2 έτη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Στο διάστημα αυτό υφίστανται μια πλήρη μεταμόρφωση περνώντας από τα στάδιο αυγού, προνύμφης, νύμφης και τέλος του ενήλικα τέλειου ατόμου. Τα αυγά και οι νύμφες μπορούν να μείνουν αδρανή για πολλούς μήνες και να δραστηριοποιηθούν εφόσον υπάρξουν κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες και βέβαια υποψήφιοι ξενιστές. Οι ενήλικοι ψύλλοι παραμένουν μέσα στις νύμφες μέχρι να εντοπίσουν τον κατάλληλο ξενιστή ανιχνεύοντας την παρουσία του, από τη θερμότητα του σώματος και από την κίνηση του που προκαλεί κραδασμούς όποτε και βγαίνουν από το κουκούλι τους και πηδούν πάνω του.

Οι ενήλικες ψύλλοι ζούνε κατά μέσο όρο έως 2 εβδομάδες αλλά η διάρκεια ζωής τους μπορεί να παραταθεί ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Οι θηλυκοί ψύλλοι έχουν την δυνατότητα να εναποθέτουν αυγά την ίδια στιγμή που τρέφονται με αίμα. Γεννούν μέχρι και 50 αυγά την ημέρα εναποθέτοντας τα πάνω στο σώμα του ξενιστή τους, συνεπώς ένας και μόνο ψύλλος κατά τη διάρκεια της μικρής του ζωής μπορεί να γεννήσει περίπου 700 λευκά, ωοειδή και λεία αυγά. Τα αυγά αυτά επειδή είναι λεία και σχετικά βαριά, πέφτουν πολύ εύκολα από τους ξενιστές, συνήθως από κατοικίδια ζώα, όταν αυτά τιναχθούν και έτσι εξαπλώνεται το πρόβλημα και στο δάπεδο του χώρου όπου ζουν ή επισκέπτονται.

Οι ψύλλοι προτιμούν να τρέφονται με αίμα από τριχωτά ζώα όπως σκύλοι, γάτες, κουνέλια, σκίουροι, αρουραίοι, ποντίκια και άλλα οικόσιτα ή άγρια ζώα. Θα επιτεθούν στους ανθρώπους μόνο όταν δεν υπάρχουν άλλοι ιδανικοί ξενιστές.

Οι περισσότεροι ψύλλοι προσβάλλουν σπίτια και εσωτερικούς χώρους μέσω κατοικίδιων ζώων ή άλλους ξενιστών που εισέρχονται σε αυτά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ψύλλοι μπορεί να γίνουν ιδιαίτερο πρόβλημα, όταν ο ξενιστής από τον οποίο προηγουμένως έχουν τραφεί δεν είναι πλέον στο χώρο. Παράδειγμα μιας τέτοιας κατάστασης είναι όταν ένα ποντίκι που ήταν μέσα στο σπίτι παγιδεύεται και απομακρύνεται, οι ψύλλοι που προηγουμένως τρέφονταν από το ποντίκι στη συνέχεια επιλέγουν άλλο ξενιστή και συνεχίζουν να τρέφονται από κατοικίδια ζώα που υπάρχουν στο χώρο ή από τους ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο χώρο. Η προσβολή στους ανθρώπους γίνετε εύκολα αντιληπτή από τα ενοχλητικά και ερεθιστικά τσιμπήματα τους.

Βασικό στο να κρατηθούν οι ψύλλοι μακρυά από εσωτερικούς χώρους και βέβαια από τους ανθρώπους είναι η αποπαρασίτωση των κατοικίδιων ζώων, πάντα υπό την καθοδήγηση κτηνιάτρων και ο καθαρισμός των χώρων που αυτά διαμένουν.

Οι ψύλλοι είναι πολύ επικίνδυνα έντομα, επειδή μεταδίδουν σοβαρές ασθένειες. Είναι δυνητικοί φορείς της πανώλης, ενώ προκαλούν δερματίτιδες και συχνά αλλεργίες στα κατοικίδια αλλά και στον άνθρωπο.

Η μεγάλη ταχύτητα αναπαραγωγής τους και η ανθεκτικότητα τους, καθιστά δύσκολη  την καταπολέμηση τους.

Η Apical Service αναλαμβάνει την καταπολέμηση των ψύλλων εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους όπως υπολειμματικοί ψεκασμοί, απωθητικές εφαρμογές κ.α.

Η Apical Service χρησιμοποιεί σκευάσματα νέας γενιάς, οικολογικά, άοσμα, δε λεκιάζουν και είναι φιλικά για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Όλα τα σκευάσματα είναι εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Με την ολοκλήρωση κάθε εφαρμογής παραδίδεται πιστοποιητικό βάσει της υπ’ αριθμό 15247.3807.11/05/81 απόφασης του Υπουργείου Γεωργίας. Στο πιστοποιητικό αναγράφονται οι εμπορικές ονομασίες και  οι δραστικές ουσίες των σκευασμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν για την απεντόμωση όπως και τα αντίστοιχα αντίδοτα τους και πρέπει πάντα να διατηρείται καθαρό σε περίπτωση υγειονομικού και αστυνομικού έλεγχου.