Τα κουνούπια ανήκουν μαζί με τις μύγες στην τάξη Δίπτερα και έχουν ένα και μόνο ζευγάρι φτερά. Συνήθως έχουν μακρυά και λεπτά πόδια και το κεφάλι τους διαθέτει προεξέχουσα προβοσκίδα. Το μήκος των ενήλικων ατόμων κυμαίνεται από 3 έως 9 mm.

Τα αρσενικά κουνούπια έχουν τριχωτές κεραίες που χρησιμοποιούν για να εντοπίσουν τα θηλυκά. Μετά το ζευγάρωμα, τα θηλυκά αναζητούν συνήθως ένα γεύμα αίματος για να βοηθήσει στην παραγωγή αυγών. Εναποθέτουν τα αυγά τους πάντα σε στάσιμα νερά, όπως σε έλη, σε ρέματα, σε συντριβάνια που δεν λειτουργούν και έχουν λιμνάσει νερά, σε ασυντήρητες πισίνες, σε λιμνάζοντα νερά μετά από πότισμα κήπων ακόμα και σε σε νερόλακκους και σε κουβάδες με ξεχασμένο νερό. Ο αριθμούς των αυγών ποικίλει από είδος σε είδος, αλλά μπορεί να υπερβαίνει και τα 300 αυγά σε μια εναπόθεση.

Τα αυγά εκκολάπτονται αρχικά σε προνύμφες και μετέπειτα μεταμορφώνονται σε νύμφες.
Οι προνύμφες και μετέπειτα νύμφες είναι υδρόβιες και μπορούν να μετακινούνται μέσα στο νερό. Αναπτύσσονται μέσα στο νερό μέχρι να είναι έτοιμες να μεταμορφωθούν σε ενήλικα ακμαία κουνούπια. Ο βιολογικός κύκλος ζωής των κουνουπιών ποικίλει μεταξύ των ειδών και εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες όπως η θερμοκρασία και η υγρασία και συνήθως έχει διάρκεια 10 με 15 ημέρες.

Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη , τα θηλυκά όμως χρειάζονται και αίμα προκειμένου να αναπτυχθούν και να θρέψουν τα αυγά τους.

Ο μέγιστος χρόνος ζωής των κουνουπιών φθάνει τις 30 ημέρες αλλά συνήθως δεν ζουν πάνω από 15 ημέρες.

Τα κουνούπια εκτός από ενοχλητικά παράσιτα, μπορούν να μεταδώσουν πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως τον ιό του Δυτικού Νείλου, τον δάγκειο πυρετό και την ελονοσία.

Η Apical Service αναλαμβάνει την καταπολέμηση των κουνουπιών εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους όπως υπολειμματικοί ψεκασμοί σε σημεία που αναπτύσσονται και στις επιφάνειες που αναπαύονται τα κουνούπια, απωθητικές εφαρμογές κ.α.

Η Apical Service χρησιμοποιεί σκευάσματα νέας γενιάς, οικολογικά, άοσμα, δε λεκιάζουν και είναι φιλικά για το περιβάλλον, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Όλα τα σκευάσματα είναι εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Με την ολοκλήρωση κάθε εφαρμογής παραδίδεται πιστοποιητικό βάσει της υπ’ αριθμό 15247.3807.11/05/81 απόφασης του Υπουργείου Γεωργίας. Στο πιστοποιητικό αναγράφονται οι εμπορικές ονομασίες και οι δραστικές ουσίες των σκευασμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν για την απεντόμωση όπως και τα αντίστοιχα αντίδοτα τους και πρέπει πάντα να διατηρείται καθαρό σε περίπτωση υγειονομικού και αστυνομικού έλεγχου.